Početna

  Politika o kolačićima

  Mi poštujemo Vašu brigu u vezi privatnosti i cenimo odnos koji imamo sa Vama.

  Kao i mnoge kompanije, mi koristimo tehnologiju na našem veb sajtu da prikupljamo informacije koje nam pomažu da poboljšamo Vaše iskustvo i naše proizvode i usluge. Cookies (u daljem tekstu: kolačići) koje koristimo, omogućavaju našem veb sajtu da radi  i pomaže nam da razumemo koje informacije i oglašavanja su najkorisnije za vas kao posetioca.

  Šta su kolačići i kako se prikupljaju?

  Kolačići, oznake piksela i slične tehnologije (kolektivno "kolačići") su datoteke sa malim količinama informacija koje se preuzmu na bilo koji uređaj sa omogućenim internet pristupom - kao što je vaš računar, pametni telefon ili tablet - kada posetite veb sajt. Kolačići se zatim šalju nazad na veb sajt sa koga su potekli u svakoj narednoj poseti ili na drugi veb sajt koji prepoznaje taj kolačić. Kolačići obavljaju mnogo različitih i korisnih poslova, kao što su pamćenje Vaših podešavanja, generalno poboljšavajući Vaše „online“ iskustvo i pomažući nam da Vam ponudimo najbolje proizvode i usluge.

  Postoji mnogo vrsta kolačića. Svi oni rade na isti način, ali imaju manje razlike. Za detaljnu listu kolačića koji se koriste na našim veb sajtovima, molimo Vas da pogledate relevantan odeljak ispod.

  Zašto prikupljamo kolačiće?

  Mi i naši provajderi usluga koristimo kolačiće kada korisnik koristi naš veb sajt kako bi identifikovali Vaš program za surfovanje internetom, ne Vas lično, svaki put kada pristupite našoj veb stranici. Kolačići nam govore koje veb stranice posećujete i koliko često. Mi koristimo te informacije kako bi povećali korisnost naše veb stranice - primarno zbog tehničkih razloga, kao što je bolja navigacija stranicom. Osim toga, koristimo dodatke za veb stranice koji skladište informacije u Vašem lokalnom pretraživaču kako bi bolje shvatili analitiku veb stranice. Ove informacije se obrišu kada zatvorite Vaš pretraživač.

  Takođe, kolačiće koristimo i za sakupljanje anonimnih, zbirnih statistika koje nam omogućavaju da razumemo kako ljudi koriste naš veb sajt i da nam pomognu da poboljšamo njegovu strukturu i sadržaj, a takođe nam pomažu da izmerimo efikasnost reklamnih kampanja na našim i spoljnim veb sajtovima.

  Ko prikuplja kolačiće?

  U zavisnosti od sadržaja sajta, kolačići mogu biti postavljeni od strane Društva (kako je isto definisano Politikom privatnosti) ili od strane trećih lica.

  • Kolačići postavljeni od strane Društva
   Ovo su kolačići koje mi postavljamo na naš sajt na kojem se upravo nalazite i koje koristite kada pregledate naš sajt.
    
  • Kolačići trećih lica
   Naš sajt može da sadrži određeni sadržaj koji potiče sa drugih sajtova (npr. Facebook, Youtube, Instagram i dr.) prilikom čega ti drugi sajtovi mogu da na naš sajt postave određene kolačiće. Radi se o kolačićima koji nisu postavljeni od strane nas kao vlasnika sajta. Putem ovih kolačića treća lica koja su ih postavila mogu da dobijaju informacije o Vašem ponašanju na našem sajtu.

   

  Ukoliko ne želite da prihvatite kolačiće trećih lica, možete uskratiti pristup istim uskraćivanjem saglasnosti putem našeg alata za upravljanje kolačićima ili pomoću podešavanja vašeg pretraživača.

  Koje vrste kolačića se nalaze na našem sajtu?

  • Strogo neophodni kolačići
   Ovi kolačići su od suštinskog značaja da bi naš sajt mogao da funkcioniše ispravno. Oni Vam omogućavaju da koristite sve funkcije našeg sajta, kao i da posećujete sve njegove sadržaje. Ovi kolačići, iako prikupljaju određene informacije sa Vašeg računara, ne služe da Vas identifikuju kao pojedinca, već da Vam omoguće korišćenje našeg sajta.
   Ovi kolačići su unapred prihvaćeni i ne mogu se isključiti.
    
  • Funkcionalni kolačići
   Svrha ovih kolačića je da pamte informacije koje ste već jednom uneli (kao što su korisničko ime, izbor jezika na sajtu, veličina fonta slova) kako bi Vam omogućili unapređeno i bolje funkcionisanje naše internet stranice. Funkcionalni kolačići takođe služe da omoguće određene funkcije sajta, kao što je puštanje video zapisa, koje se vrši isključivo na Vaš zahtev. Ovi kolačići mogu da sadrže lične podatke koje ste ostavili na našem sajtu. 
   U slučaju da ne prihvatite ove kolačiće to može da utiče na performanse i funkcionalnost sajta i može da ograniči pristup sadržaju na sajtu.
   Rok čuvanja: do 30 dana.
    
  • Kolačići performansi
   Kolačići performansi, poznatiji i kao analitički kolačići, služe da prikupljaju informacije o tome kako koristite naš veb sajt uključujući podatke koliko često posećujete naš sajt, na koje stranice često idete, koliko vremena provodite na našem sajtu i sl. Ovi kolačići se koriste isključivo kako bi se poboljšale performanse našeg sajta i Vama pružilo bolje korisničko iskustvo. Kolačići performansi ne služe da vas identifikuju kao pojedinca, već da poboljšaju funkcionisanje našeg sajta. 
   U slučaju da ne prihvatite ove kolačiće to može da onemogući pristup određenom sadržaju na našem sajtu, kao i da utiče da određene performanse i funkcionalnost našeg sajta.
   Rok čuvanja: do 180 dana

   

  Lista navedenih kolačića nije fiksna, već se ona može menjati s vremena na vreme kada je to potrebno radi unapređenja funkcionalnosti našeg sajta i pružanja boljeg korisničkog iskustva svim posetiocima našeg sajta. U skladu sa time, molimo vas da redovno proveravate spisak aktivnih kolačića na našem sajtu koji se nalazi u okviru Politike o kolačićima.

  Kako se kontrolišu i brišu kolačići?

  Kolačići postavljeni na našem sajtu se ne smatraju prihvaćeni sami po sebi, tako da biste hteli da ih onemogućite ili obrišete prvo morate da ih izričito prihvatite putem alata za upravljane kolačića koji će vam se prikazati prilikom prve posete našem sajtu.

  • Onemogućavanje kolačića putem našeg alata za upravljanje kolačićima
   Prilikom prve posete našem sajtu, pojaviće Vam se obrazac koji Vam omogućava da izaberete koje ćete kolačiće omogućiti i prihvatiti da prikupljaju informacije na našem sajtu. Sem neophodnih kolačića koji su štiklirani kao prihvaćeni, sve druge vrste kolačića morate da odobrite izričito štikliranjem kvadratića ispred njih. Ukoliko ih ne odobrite izričito, smatraće se da ih niste prihvatili.
    
  • Onemogućavanjem putem podešavanja Vašeg internet pretraživača
   Većina internet pretraživača je podešena da automatski prihvataju kolačiće. Ako ne želite da naš sajt čuva kolačiće na Vašem uređaju, možete promeniti podešavanja pretraživača tako da dobijete upozorenje pre nego što se snime određeni kolačići. Takođe, možete podesiti tako da Vaš pretraživač odbija većinu naših kolačića ili samo određene kolačiće trećih lica. Takođe, možete povući svoju saglasnost na kolačiće brišući kolačiće koji su već sačuvani.

   U slučaju da za pristup našem sajtu koristite različite uređaje (uključujući i različite vrste uređaja kao što su telefon, tablet, laptop računar) neophodno je da izvršite podešavanje Vaših pretraživača na svim ovim uređajima.

   Informacije kako možete menjati podešavanja kolačića možete pronaći u sekciji „Pomoć“ pretraživača koji aktivno koristite za pristup našem sajtu.

   Kako bismo Vam pomogli da se lakše snađete, klikom na naziv pretraživača koji koristite bićete upućeni na korisničko uputstvo za upravljanje kolačićima tog pretraživača: